Pyramidipasianssi
Kaipaisitko tekemistä hiljaiseen koti-iltaan tai vaikkapa rauhalliselle mökkimatkalle? Pyramidipasianssi on hauska yksinpeli, joka haastaa pelaajan älyllisesti, tarjoten kuitenkin samalla rattoisaa ajanvietettä ja viihdyttäviä pelielämyksiä. Tämä suosittu korttipeli on saanut nimensä sen erikoisen asetelman mukaan, jossa kortit muodostavat pyramidia muistuttavan kuvion pelipöydälle. Tämä yksinpeli on suosittu niin perinteisellä korttipakalla kuin myös tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattaessa, tarjoten sopivasti haastetta sekä aloittelijoille kuin myös kokeneemmillekin pelaajille.
Pyramidipasianssi säännöt ja ohjeet
Pyramidipasianssin säännöt ovat melko selkeät ja ne oppii helposti, vaikka pelin läpäiseminen vaatiikin runsaasti taitoa ja onnea. Peli alkaa 28 kortin asettamisella pyramidin muotoon, jossa alimmalla rivillä on seitsemän korttia ja ylimmällä yksi. Alimmat kortit ovat kuvapuoli ylöspäin, mutta niiden alle jäävät kortit asetetaan nurinpäin. Näitä kortteja käännetään pelin aikana niiden vapautuessa. Loput kortit muodostavat nostopakan, jota pelaaja voi hyödyntää pelin aikana.
Pyramidipasianssi on melko haastava peli, jonka läpäiseminen vaatii strategiaa sekä taitoa. Se on hieman monimutkaisempi ja vaikeammin läpäistävä vaihtoehto perinteiseen pasianssiin, eli solitaireen verrattuna. Mikäli haluat aloittaa pasiansseihin tutustumisen hieman helpommasta variaatiosta voi solitaire olla erinomainen vaihtoehto. Pasianssi säännöt ja ohjeet tässä suositussa pelissä eroavat melkoisesti pyramidista, mutta ne tarjoavat kuitenkin runsaasti hauskoja pelielämyksiä ja myös sitä haastetta.
Pelin tavoite ja kulku
Pyramidipasianssin tavoitteena on poistaa kaikki kortit pyramidista sekä nostopakasta muodostamalla korttipareja, joiden summa on yhteensä 13. Peli etenee alhaalta ylöspäin, ja pelaaja voi käyttää ainoastaan niitä kortteja, jotka on käännetty kuvapuoli ylöspäin. Alempia kortteja vapautetaan pelaamalla niiden päällä olevat kortit pois pelistä, eli muodostamalla niistä sopivia pareja. Nostopakasta kortteja voidaan nostaa yksi kerrallaan ja niitä voidaan hyödyntää parien muodostamiseen yhdessä pyramidin korttien kanssa. Lisäksi mukana on poistopakka, jonka päällimmäistä korttia voidaan myös hyödyntää parien muodostamiseen. Poistopakka muodostuu nostopakan käännetyistä korteista, joita ei ole onnistuttu parittamaan.
Kuvakorttien arvot
Korttien arvot on tottakai hyvä tuntea, sillä tässä pelissä on osattava tehdä nopeita laskutoimituksia. Pyramidissa ässä on 1 pisteen arvoinen, jätkä 11:sta ja kuningatar 12:sta. Kuningas on siitä erikoinen kortti, että sen arvo on 13, eli kuninkaat voidaan poistaa pelialustalta yksin. Muiden korttien arvo on niissä näkyvän numeron verran. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ässä ja kuningatar sekä 9 ja 4 muodostavat poistettavia pareja.
Pyramidipasianssin historia
Pyramidipasianssin historiasta liikkuu monia erilaisia huhuja, mutta mitään täysin varmaa tietoa sen synnystä ei kuitenkaan ole saatavilla. Joidenkin tarujen mukaan se olisi saanut alkunsa Napoléon Bonaparten ollessa karkoitettuna St. Helenan saarelle, mutta tätä tietoa ei ole kuitenkaan kyetty varmentamaan. Varmaa on kuitenkin se, että peli kuuluu pasianssien heimoon, jotka juontavat juurensa aina keskiajalle saakka.
Vaikka pyramidipasianssia onkin pelattu jo todella pitkään, se nousi kuitenkin suurempaan tietoisuuteen, kun Microsoft julkaisi sen osana Entertainment packiaan vuonna 1990, jonka jälkeen sen suosio lähti leviämään ripeää tahtia. Nykyään peliä voidaan pelata niin korttipakalla, tietokoneella kuin myös mobiililaitteiden välityksellä.
Vinkit ja todennäköisyydet läpäisyyn
Pyramidipasianssin läpäiseminen ei ole suinkaan mikään läpihuuto juttu, vaan tämä peli vaatii taitoa, strategiaa ja myös hitusen onnea. Läpäisemisen todennäköisyys riippuu monesta eri tekijästä, mutta yleisesti ottaen se on kuitenkin melko haastavaa. Taitava pelaaja voi kuitenkin parantaa omia voittomahdollisuuksiaan huomattavasti harkitulla strategialla.
Aloittelijoiden kannattaa noudattaa muutamia hyväksi todettuja neuvoja, jotka voivat auttaa parantamaan omaa peliä. Ensinnäkin alussa kannattaa keskittyä pyramidin neljään alimpaan riviin, sillä ne ovat kaikista kriittisimpiä pelin läpäisyn kannalta. Kuninkaat on hyvä poistaa aina samantien pelialustalta, jotta ne eivät turhaan jumita omaa peliä tai tuki muita kortteja. Pyramidia kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan purkaa mahdollisimman tasaisesti, sillä tämä helpottaa pelaamista loppuvaiheessa. Omia siirtoja olisi hyvä miettiä tarkkaan, sillä välillä voi olla parempi jättää jokin pari pelaamatta, mikäli se voi tuoda suurempaa hyötyä myöhemmässä vaiheessa. Pyramidipasianssi on taitoa ja strategiaa vaativa peli, jonka parissa kehittyy pelaamalla.
Pyramidipasianssin muunnelmia
Pyramidipasianssista löytyy myös useita erilaisia muunnelmia, jotka tuovat peliin vaihtelua ja uusia haasteita. Yksi hieman erilainen muunnelma on Apophis, jossa käytetään kolmea poistopakkaa yhden sijasta. Kolmiossa pyramidi puolestaan rakennetaan ylösalaisin, mikä vaikeuttaa peliä entisestään. Aloittelijat voivat harjoitella peliä helpotetun rennon pyramidin parissa, jossa voittoon riittää se, että kaikki pyramidin kortit saadaan pelattua. Nostopakkaan saa siis jäädä kortteja. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi Microsoftin tarjoama suosittu Tut´s Tomb, jossa nostopakkaa käydään läpi kolme korttia kerrallaan.
Nämä useat erilaiset variaatiot mahdollistavat pelin vaikeuttamisen tai helpottamisen oman taitotason mukaiseksi. Ne myös pitävät pelin mielenkiintoa yllä, tarjoten hauskaa vaihtelua perinteisen version rinnalle. Mikä parasta, eri variaatiot mahdollistavat pelaamisen niin fyysisellä korttipakalla kuin myös erilaisilla digitaalisilla alustoilla, mikä on lisännyt pyramidin saavutettavuutta huomattavasti.
Pelin lopetus ja pisteiden laskeminen
Pyramidipasianssi päättyy, kun pelaaja onnistuu poistamaan kaikki kortit, tai kun mahdollisia siirtoja ei ole enää jäljellä. Pelin läpäiseminen on jo itsessään todellinen saavutus, mutta monet pelaajat pitävät myös kirjaa voitoistaan ja pyrkivät parantamaan omaa suoritustaan.
Pisteiden laskeminen voi vaihdella eri peliversioiden välillä, mutta yleensä pisteitä saa jokaisesta poistetusta parista. Lisäpisteitä voi saada esimerkiksi nopeasta pelaamisesta tai nostopakan vähäisestä käytöstä. Miinuspisteitä voi puolestaan syntyä vihjeiden käyttämisestä tai nostopakan useammasta läpikäymisestä. Pelin digitaalisissa versioissa on usein sisäänrakennettu pisteytysjärjestelmä, joka mahdollistaa helposti oman kehityksen seuraamisen.
Pyramidipasianssi on monipuolinen peli, joka tarjoaa mukavasti haastetta. Se kehittää loogista ajattelua ja kärsivällisyyttä, vaikka tuurillakin on oma roolinsa tämän pelin etenemisessä. Olipa kyseessä sitten perinteinen korttipeli tai digitaalinen versio, pyramidipasianssin suosio ei osoita hiipumisen merkkejä.