Klondike pasianssi

Klondike pasianssi

Klondike on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista pasianssipeleistä eli yksin pelattavista korttipeleistä. Se on melko simppeli, mutta silti koukuttava peli, joka tarjoaa viihdettä esimerkiksi hiljaisiin koti-iltoihin, kun kaikki muut ovat omien touhujensa parissa. Pelin juuret ulottuvat jopa 1800-luvulle, ja se on onnistunut säilyttämään suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Klondike pasianssi on monille tuttu Windows-käyttöjärjestelmän mukana tulevista peleistä, mutta sitä pelataan yhä edelleen ahkerasti myös perinteisellä korttipakalla.

Klondiken säännöt oppii nopeasti, minkä ansiosta myös aloittelijoiden on helppo lähteä testaamaan tätä peliä. Klondikea pelataan yksin, mutta jos pelaajia on useampia, kannattaa testata esimerkiksi Hertta peli, joka soveltuu erinomaisesti neljälle pelaajalle. Klondike alkaa asettamalla kortit seitsemään riviin niin, että ensimmäisessä rivissä on yksi kortti, toisessa kaksi ja niin edelleen. Näiden rivien päälimmäinen kortti on aina kuvapuoli ylöspäin ja muut kuvapuoli alaspäin. Pelissä käytetään perinteistä 52 kortin pakkaa ilman jokereita.

Kun kortit on jaettu, peli pääsee alkamaan. Pelaajan tehtävä on siirtää kortteja eri pinojen välillä niin, että ne muodostavat laskevan sarjan vuorotellen punaisia ja mustia. Esimerkiksi mustan kasin päälle voi laittaa punaisen seiskan ja punaisen vitosen päälle mustan nelosen. Kun ässät vapautuvat, voidaan ne nostaa pelialustan yläpuolelle jätettyihin paikkoihin. Näiden päälle lähdetään sitten kokoamaan lopullisia pinoja maittain ässästä kuninkaaseen sitä mukaa, kun niitä vapautuu pelipöydällä. Jos kaikki kortit saadaan kerättyä näihin neljään pinoon, on peli mennyt läpi.

Kuinka Klondike pasianssi etenee?

Peli etenee vaiheittain, kun pelaaja siirtelee kortteja pelipöydällä. Tavoitteena on vapauttaa piilossa olevia kortteja ja rakentaa neljä lopullista pinoa ässästä kuninkaaseen. Jos pelaaja ei voi tehdä siirtoja pelipöydällä, hän voi nostaa kortteja kääntöpakasta. Tyypillisesti kortteja nostetaan kolme kerrallaan, mutta joissain helpotetuissa versioissa vain yksi. Peli jatkuu, kunnes kaikki kortit on saatu järjestettyä lopullisiin pinoihin, jolloin se on voitettu. Jos peli jää kuitenkin niin sanotusti jumiin, eikä mahdollisia siirtoja ole enää jäljellä, päättyy Klondike-pasianssi tappioon.

Klondiken pelipöytä rakennetaan asettamalla kortit seitsemään pinoon. Ensimmäisessä pinossa on vain yksi kortti, toisessa kaksi ja niin edelleen. Viimeiseen pinoon tulee siis seitsemän korttia. Vain pinon päällimmäinen kortti on kuvapuoli ylöspäin, ja niiden alle jääviä kortteja voidaan vapauttaa mukaan pelin edetessä. Jäljelle jääneet kortit muodostavat kääntöpakan. Pelaaja voi siirtää kortteja pinojen välillä laskevassa järjestyksessä vuorovärejä käyttäen. Tyhjäksi vapautuneisiin paikkoihin voidaan asettaa ainoastaan kuningas.

Klondike pasianssi

Klondiken läpäiseminen vaatii strategista ajattelua sekä onnea. Tärkeintä on pyrkiä vapauttamaan mahdollisimman monta korttia ja harkita omia siirtoja tarkasti. Kannattaa keskittyä varsinkin pitkien pinojen purkamiseen ja ässien vapauttamiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kuninkaat olisi hyvä aina siirtää vapaille paikoille, jotta ne eivät turhaan tuki peliä. On hyvä myös miettiä, missä vaiheessa kortit kannattaisi siirtää lopullisiin pinoihin. Ehkäpä niistä voisi olla vielä hyötyä pelialustalla? Klondike on kärsivällisyyttä vaativa peli, joka harjaannuttaa omaa loogista päättelykykyä.

Mitkä ovat todennäköisyydet?

Mitä tehdä, jos kortteja ei ole mahdollista siirtää?

Jos et voi enää tehdä siirtoja pelipöydällä, voit vielä käydä kääntöpakan uudelleen läpi ja katsoa, jos sen parista löytyisi vielä mahdollisia siirtoja. Jos myöskään kääntöpakka ei tarjoa uusia mahdollisuuksia, peli päättyy, ja voit halutessasi aloittaa alusta.

Pisteiden laskeminen ja pelin lopetus

Yleensä Klondikea pelataan sillä periaatteella, että se joko menee läpi tai ei. Halutessaan sitä voi kuitenkin pelata myös pisteytyksellä. Varsinkin pelin digitaalisissa versioissa on tyypillisesti sisäänrakennettu pisteytysjärjestelmä, jonka avulla on helppo seurata esimerkiksi omaa kehittymistä. Tämän avulla voit halutessasi otella itseäsi vastaan. Tyypillisesti pelaaja saa kymmenen pistettä, kun kortti siirretään lopulliseen pinoon, tai se siirretään kääntöpakasta pelipöydälle. Kortin siirtäminen pelipöydällä antaa puolestaan viisi pistettä.

Pisteitä laskiessa on myös mahdollista saada miinuspisteitä esimerkiksi kääntöpakan uudelleen aloittamisesta tai kortin siirtämisestä pois lopullisesta pinosta takaisin pelipöydälle. Myös tällä tavalla pelattaessa peli päättyy, kun kaikki kortit on saatu pelattua tai siirtoja ei ole enää jäljellä.

Mobiilipelaaminen

Tietokoneen ja fyysisen korttipakan lisäksi Klondike-pasianssia voi nykyään pelata myös mobiililaitteilla. Monet sovellukset tarjoavat erilaisia versioita pelistä, ja niissä on usein mukana myös lisäominaisuuksia, kuten automaattinen pisteiden laskenta, vihjeet sekä mahdollisuus kumota edeltävä siirto. Mobiilipelaamisen ansiosta Klondike-pasianssia päästään nykyään pelaamaan juuri silloin, kun peli-into iskee, vaikka korttipakkaa ei olisikaan tullut mukaan.

Pelasitpa sitten mobiilissa, tietokoneella tai ihan oikeilla korteilla, Klondike tarjoaa sinulle hauskan sekoituksen taitoa ja tuuria. Se tarjoaa mukavasti haastetta ja auttaa kehittämään omaa loogista ajattelua sekä kärsivällisyyttä tuoden samalla rentouttavaa tekemistä rauhallisiin hetkiin.