Rommi
Rommi on korttipeli, joka on yhtä aikaa yksinkertainen ja syvällinen. Se on peli, joka on viihdyttänyt ihmisiä maailman joka kolkassa, keittiönpöydiltä kasinoiden hulppeisiin saleihin. Tässä pelissä tavoitteena on yhdistää omat kortit suoriin ja setteihin/sarjoihin, ja jos siinä onnistuu, pääsee nauttimaan siitä hetkestä, kun voi heittää viimeisen korttinsa pöytään muiden katsellessa hämmentyneinä.
Rommi on peli, jossa sekä noviisi että korttihai löytävät paikkansa pöydässä. Tässä pelissä ei ole väliä, oletko oppinut korttitemput jo polvenkorkuisena vai vieläkö sekoitat hertat ja ruudut – rommi tarjoaa kaikille mahdollisuuden loistaa, tai ainakin nauraa makeasti, kun joku yrittää epätoivoisesti päästä eroon viimeisestä kortistaan. Oletko valmis sukeltamaan rommin maailmaan ja ottamaan selvää, miksi tämä korttipelien kuningas on pitänyt pintansa sukupolvesta toiseen?
Miten Rommi korttipeliä pelataan?
Rommi on suosittu ja monipuolinen korttipeli, jota pelataan joka puolella maailmaa. Pelin tavoitteena on siis muodostaa kädestä yhdistelmiä, suoria ja settejä, ja päästä eroon korteistaan ennen muita pelaajia. Seteissä on kolme tai neljä samannumeroista korttia, ja suorissa on vähintään kolme saman maan peräkkäistä korttia. Ässä-kortti voi olla pieni tai suuri, mutta ei molempia yhtä aikaa.
Rommi korttipeli säännöt
Tavallisimmin rommia pelataan kahdesta kuuteen pelaajalla. Pelissä käytetään 52 kortin pakkaa, ja joissain muunnelmissa myös jokereita. Jokaiselle pelaajalle jaetaan 10 korttia (tai 7, riippuen pelimuodosta), ja loput kortit asetetaan nostopakaksi. Pelin alussa yksi kortti käännetään nostopakan viereen aloittamaan poistopakka.
Pelin kulku koostuu vuoroista, joiden aikana pelaajat nostavat kortin joko nostopakasta tai poistopakasta, ja pyrkivät muodostamaan yhdistelmiä. Yhdistelmät voivat olla kolmen tai useamman kortin suoria (esimerkiksi 7, 8, 9 samaa maata) tai sarjoja (kolme tai neljä samaa arvoa, esimerkiksi kolme seiskaa). Voittaja on se, joka pääsee ensimmäisenä eroon kaikista korteistaan.
Pelin historia
Rommin tarkka alkuperä on aika hämärän peitossa. Sen uskotaan kuitenkin olevan peräisin 1800-luvulta. Rommin eri muunnelmia on pelattu siellä sun täällä, ja peli on saanut vaikutteita monista eri korttipeleistä. Rommin suosio kasvoi erityisesti 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa, ja siitä kehittyi monia suosikkivariaatioita, jotka ovat edelleen suosittuja.
Miten Rommi etenee?
Rommi etenee pelaajien nostaessa ja poistaessa kortteja vuorotellen. Kun on ottanut vuorollaan yhden kortin avo- tai umpipakasta, on oikeus pöydätä jokin vähintään kolmen kortin yhdistelmä, tai sitten täydentää aikaisemmin pöydättyjä yhdistelmiä niihin sopivilla korteilla.
Jos pöydässä olisi vaikkapa rististä koostuva sarja 7, 8 ja 9 sekä kolme sotamiestä, voisi pöytäyksiä täydentää ristikuutosella, -kympillä tai puuttuvalla sotamiehellä.
Miten voin voittaa?
Voitto vaatii taktikointia ja strategioiden käyttöä. Tavoitteena on saada aikaan mahdollisimman monta yhdistelmää ja olla ensimmäinen kaikista korteistaan eroon pääsevä. Kannattaa ehdottomasti tarkkailla muiden pelaajien pelitapaa ja pyrkiä estämään heidän aikeitaan. Voittaja on se pelaaja, joka onnistuu tässä muita paremmin.
Vinkit pelaamiseen
- Muista silmäillä vastustajia. Seuraa, mitä kortteja muut nostavat ja poistavat, ja yritä päätellä heidän mahdolliset yhdistelmänsä.
- Pidä korttisi järjestyksessä. Kun omat kortit ovat selkeästi ryhmiteltyinä, on paljon helpompi suunnitella seuraavia siirtoja.
- Älä paljasta liikoja. Pyri pitämään vastustajat mahdollisimman epätietoisina omista suunnitelmistasi, jotta he eivät pysty estämään yhdistelmiäsi.
Rommin muunnelmia
Rommeja löytyy moneen makuun. Tarjolla on uusia vivahteita, haasteita ja sääntöjä. Seuraavassa esittelemme muutaman maininnan arvoisen muunnelman.
Pysäytys
Pysäytys-rommissa peli päättyy, kun pakassa ei ole enää kortteja, ja kaikki pelaajat ovat kieltäytyneet poistopakan päällimmäisestä kortista. Kaikki saavat pisteitä kädessään olevista korteista.
Boathouse-rommi
Tässä versiossa jos ottaa poistopakasta, on nostettava myös nostopakan päällimmäinen kortti. Mitään ei saa pöydätä ennen kuin joku on saanut pöydättyä koko kätensä. Sitten muut pöytäävät, mitä pystyvät ja saavat sakkoa lopuista korteista.
Sakausrommi
Sakausrommi on nopeatempoinen muunnelma, jossa pelaajien on muodostettava yhdistelmiä mahdollisimman nopeasti. Viimeinen kortti pitää heittää pois kädestä, eikä sitä saa pöydätä.
Kalooki
Kalooki on suosittu rommivariaatio, jossa on tavalliset säännöt, mutta sama kortti ei saa esiintyä samassa pöytäyksessä kahdesti (jokeri ja kortti, jota se esittää ovat samoin kiellettyjä).
Pelin päättyminen
Rommi päättyy, kun yksi pelaaja saa kaikki korttinsa asetettua pöytään tai kun nostopakka loppuu. Tämän jälkeen lasketaan pisteet. Muut kuin voittaja saavat miinuspisteitä kädessään olevista korteista. Kuvakortit ovat 10 pistettä, muut arvonsa mukainen määrä pisteitä. (Ässästä tulee yksi miinuspiste.) Peli loppuu siihen, kun joku pelaajista saavuttaa 500 pisteen rajan.
Kenelle Rommi korttipeli sopii?
Rommi sopii lähes kaikkiin tilanteisiin ja kaikille pelaajatyypeille. Olitpa sitten korttihai, joka nauttii vastustajien psyykkaamisesta, tai aloittelija, joka vielä pohtii, mitä pelissä pitäisi tehdä, tämä peli tarjoaa jokaiselle jotakin. Se on helppo oppia, mutta juuri kun luulet olevasi mestari, huomaat, että naapurin mummo on pelannut sinut täysin pussiin omilla säännöillään.
Rommi on loistava tapa testata ystävyyssuhteita ja perheen keskinäistä luottamusta. Ja mikä parasta, voit aina syyttää huonoa tuuria, jos häviät.
Pelaa netissä
Rommi on myös suosittu peli netissä, jossa voit pelata sitä muiden pelaajien kanssa ympäri maailmaa. Netissä pelattava rommi tarjoaa mahdollisuuden harjoitella taitojasi ja kilpailla eri tasoilla. Löydät uusia muunnelmia ja pelimuotoja, jotka eivät välttämättä ole tuttuja perinteisellä korttipakalla pelattavista rommeista.
Yhteenveto Rommista
Rommi on kuin buffet-pöytä, josta löytyy jokaiselle jotakin: aloittelijat voivat ihastua pelin helppouteen, ja samalla kokeneet pelaajat pääsevät hieromaan aivonystyröitään pohtiessaan, millä taktiikalla pääsisivät tällä kertaa voittoon. Pelivariaatioita on yhtä paljon kuin mummon reseptikirjassa, joten tylsyys ei pääse koskaan iskemään – voit aina kokeilla jotain uutta rommia piristämään päivää.