Sika

Sika

Sika on sikamaisen hauska korttipeli, ja kuten voi odottaakin, se on erityisen suosittu lasten keskuudessa. Pelissä käytetään tavallista 52 kortin pakkaa, ja se voidaan pistää pystyyn 2–8 pelaajan kesken. Pelin yksinkertaiset säännöt ja pyrkiminen siihen, ettei itsestä tulisi sikaa, tekevät pelistä yhtä aikaa äärimmäisen hauskan ja jännittävän.

Sika-korttipeli eroaa monista muista korttipeleistä siinä, että kortit levitetään ympyrän muotoon pöydälle käsikorttien sijaan. Tämä tekee pelistä simppelin ja helpon oppia, myös perheen pienimmille.

Sika-korttipeliä pelataan siis siten, että kaikki kortit levitetään ympyräksi pöydälle kuvapuoli alaspäin. Yksi kortti käännetään ympyrän keskelle kuvapuoli ylöspäin. Pelaajat vuorollaan nostavat kortteja ympyrästä, kunnes saavat käteensä kortin, joka on samaa maata kuin keskellä oleva kortti. Tämän jälkeen pelaaja asettaa kortin keskelle ja voi pelata vielä toisen kortin vapaavalintaisesti.

Sika korttipeli säännöt

Tässä kootusti keskeiset säännöt ja pelin kulku:

  • Kortteja ei jaeta, vaan ne levitetään ympyräksi pöydälle. Keskelle käännetään yksi kortti.
  • Pelaajat nostavat kortteja ympyrästä, kunnes saavat samaa maata olevan kortin ja asettavat sen keskelle. Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia, hän nostaa kortteja ympyrästä, kunnes saa oikean kortin.
  • Peli päättyy, kun joku pelaaja pääsee eroon kaikista korteistaan. Viimeiseksi kortteja käteensä jäänyt pelaaja on pelin ”sika” (häviäjä).

Sika-korttipelin tarkkaa alkuperää ei tiedetä, mutta sillä on vankat kannattajansa ja faninsa suomalaisten joukossa. Sika-korttipeliä onkin pelattu Suomessa jo pitkään, ja se on erityisen suosittu lasten ja huumorintajuisten, hauskoista korttipeleistä pitävien aikuisten keskuudessa.

Pelin perusideaa, jossa kortit levitetään ympyräksi ja pelaajat yrittävät päästä korteistaan eroon, on kehitetty ajan myötä. Sika-korttipelistä on syntynyt erilaisia muunnelmia, mutta yleisin versio perustuu edelleenkin siihen, että pelaajat nostavat kortteja ympyrästä, kunnes saavat samaa maata olevan kortin keskellä olevalle kortille.

Sika-korttipelin sosiaalinen luonne ja ”sian jahtaaminen” pelaajien välillä ovat varmasti keskeisiä syitä sen suosioon. Pelissä on tilaa keskustelulle, naurulle ja yhteiselle kilpailulle, mikä tekee siitä erinomaisen ajanvietteen ja puuhan monenlaisiin hetkiin ja kohtaamisiin.

Yatzy bonus

Pelin alussa kortit siis levitetään pöytään ympyräksi, ja yksi kortti nostetaan ympyrän keskelle. Tämä keskiöön asetettu kortti toimii pelin aloituskorttina. Pelaajat nostavat sitten kortteja ympyrästä, kunnes saavat kortin, joka on samaa maata kuin keskiössä oleva kortti.

Sika korttipelin eteneminen

Miten läpäisen Sika korttipelin?

Sika-korttipelin voittaminen perustuu osittain onneen, mutta kukin voi parantaa mahdollisuuksiaan seuraamalla, mitä kortteja muut pelaajat nostavat ja yrittämällä muistaa, mitä kortteja on pelattu. Omaa strategiaa voi kehittää myös valitsemalla, mistä kohtaa ympyrää kortteja nostaa. Hauskaa ja erilaista on sekin, että pelaajat alkavatkin yhdessä miettiä hyviä strategioita, kuten, että mistä kohtaa ympyrää kannattaa nostaa kortteja, tai miten voisi vaikka vähän huijata muita. Tämä lisää vuorovaikutusta ja yhteistyötä pelaajien välillä entisestään. Voidaan myös halutessa muodostaa joukkueita.

Parhaat vinkit

  • Muista kortit koko ajan. Yritä aina pitää mielessä, mitä kortteja on nostettu, jotta voit arvioida, mitä kortteja muilla pelaajilla on.
  • Valitse nostopaikka hyvin. Nostamalla kortteja ympyrän eri kohdista voit vaikuttaa siihen, mitä kortteja saat.
  • Pelaa vapaavalintaisia kortteja viisaasti. Jos sinulla on useita kortteja, valitse sellainen, joka voi auttaa sinua pääsemään eroon muista korteistasi.

Kenelle Sika korttipeli sopii?

Sika-korttipeli sopii erityisesti lapsille, mutta se on myös mukavaa ajanvietettä aikuisille. Peli on helppo oppia, joten se soveltuu erinomaisesti perheille ja ystäville, jotka haluavat viettää aikaa yhdessä korttipelien parissa.

Sian perussääntöihin ei liity numeroja, mikä mahdollistaa pelin pelaamisen jo aika varhaisessa iässä. Aluksi pelaaminen voi vaikka tapahtua vain väreillä, kuten punaisella tai mustalla. Kun peli sitten on opittu perusteellisesti, voidaan lisätä neljä maata peliin.

Pelin lopetus

Sika

Yhteenveto Sika korttipelistä