Hertta korttipeli

Hertta korttipeli

Hertta on yksi Suomen tunnetuimmista korttipeleistä. Se tarjoaa pelaajilleen mitä mainiointa ajanvietettä ja jännitystä, mutta samaan aikaan se vaatii strategista ajattelua. Tämä neljän pelaajan peli on erityisesti suosittu ystäväporukoiden ja perheiden keskuudessa. Hertta on helppo oppia, mutta vaatii taitoa ja kokemusta voiton saavuttamiseksi. Hertta on klassinen esimerkki siitä, kuinka yksinkertaiset säännöt voivat johtaa syvällisiin pelistrategioihin.

Hertta on Suomessa syntynyt korttipeli, joka on saanut viitteitä kansainvälisesti tunnetusta Hearts-pelistä. Hertta korttipelissä pyritään välttämään tiettyjen korttien, erityisesti herttakorttien ja patarouvan, keräämistä.

Peliä pelataan yleensä neljän pelaajan kesken, mutta se voidaan mukauttaa myös kahdelle pelaajalle. Nelinpeli on kuitenkin paljon mielekkäämpää ja hauskempaa kuin kaksinpeli. Hertta on erikoinen paitsi sen sääntöjen vuoksi, myös sen sosiaalisen luonteen vuoksi, sillä se yhdistää pelaajat ja luo kilpailuhenkisen tunnelman.

Miten Herttaa pelataan?

Hertta-peli alkaa korttien jakamisella, jossa jokaiselle pelaajalle jaetaan 13 korttia. Pelin ensimmäinen vaihe on se, että pelaajat valitsevat kolme korttia, jotka he haluavat luovuttaa vasemmalle pelaajalleen. Tämän jälkeen peli alkaa, ja pelaaja, jolla on alhaisin herttakortti, aloittaa pelin. Pelaajat pelaavat vuorotellen, ja heidän on seurattava pelattua maata, ellei heillä ole siihen sopivaa korttia.

Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset:

  1. Korttien jakaminen. Pelin aloituksessa jokaiselle pelaajalle jaetaan 13 korttia.
  2. Korttien luovuttaminen. Ennen pelin alkua pelaajat luovuttavat kolme korttia vasemmalla puolella istuvalle pelaajalle.
  3. Pelin aloitus. Ensimmäinen pelaaja aloittaa pelin. Ensimmäiseksi pelaajaksi valikoituu pelaaja jolla on pienin herttakortti. Pelaajien on seurattava pelattua maata, ja korkeimman kortin voittaja saa ottaa kortit.
  4. Herttakortit. Herttakortteja ei saa pelata ennen kuin joku pelaaja on pelannut hertan ensimmäisen kerran.
  5. Pelin päättyminen. Peli päättyy, kun joku pelaajista saavuttaa 100 pistettä.
Yatzy bonus

Pelin tavoitteena on kerätä mahdollisimman vähän pisteitä. Jokaisesta herttakortista saa yhden pisteen ja patarouvasta 13 pistettä. Pelaajat yrittävät strategisesti pelata korttejaan niin, että he välttävät keräämästä herttakortteja ja patarouvaa.

Pelin edetessä pelaajat saavat myös mahdollisuuden ”ampua kuun”, eli yrittää kerätä kaikki herttakortit, jolloin he saavat nollapisteen, mutta muut pelaajat saavat 26 pistettä. Aloittelevalle pelaajalle ampuminen voi olla kova riski, mutta kokeneemmalle pelaajalle on mahdollisuus.

Näin voitat Hertassa

Ehdoton taitopeli

Hertta on ehdottomasti taitopeli, jossa on paljon strategisia elementtejä. Vaikka onnikin vaikuttaa vähän pelin kulkuun, taitavat ja kokeneet pelaajat pystyvät manipuloimaan ja kääntämään peliä omaksi edukseen. Pelissä on tärkeää osata arvioida ja päättää, milloin kannattaa pelata vahvoja kortteja, ja milloin taas on parempi pelata heikkoja kortteja, jotta vältetään pisteiden kerääminen.

Parhaat vinkit pelaamiseen

Hertta-korttipeliinkin on tarjolla muutamia varteenotettavia vinkkejä pelimenestyksen varmistamiseksi ja voiton saavuttamiseksi. Tässä parhaat vinkit niistä:

  1. Seuraa kortteja. Koeta pitää silmällä, mitä kortteja muut pelaajat pelaavat. Yritä myös muistaa, mitkä kortit ovat vielä mukana pelissä.
  2. Älä pelkää luovuttaa ja hukata huonoja kortteja. Jos sinulla on huonoja kortteja, kannattaa luovuttaa ne muille pelaajille, jotta voit parantaa omaa kättäsi.
  3. Bluffaa tarvittaessa. Jos sinulla on hyviä kortteja, voit yrittää hämätä vastustajiasi pelaamalla heikkoja kortteja.
  4. Ammu kuuta harkiten. ”Ampuminen” voi olla riskialtista, mutta se voi myös tuoda suuria voittoja, jos onnistut. Jos olet vähänkin epävarma ”ampumisen” kanssa, älä tee sitä.

Pelaa netissä

Hertta on saatavilla myös verkossa, mikä mahdollistaa pelaamisen eri puolilla maailmaa ja milloin vain. Useat verkkosivustot tarjoavat mahdollisuuden pelata Herttaa joko tietokonetta vastaan tai muita pelaajia vastaan. Tämä on loistava tapa harjoitella peliä ja kehittää omia taitojaan.

Yhteenveto Hertta korttipelistä