Spider pasianssi

Spider pasianssi

Spider pasianssi on yksi maailman suosituimmista pasianssipeleistä ja varmasti myös yksi maailman suosituimmista korttipeleistäkin. Se on haastava, mutta samalla palkitseva peli. Se on viihdyttänyt ihmisiä jo vuosikymmenien ajan. Olipa kyseessä rentoutuminen työtuntien jälkeen tai aivojen haastaminen, Spider pasianssi voi tarjota tuntikausiksi viihdettä.

Tietokoneiden yleistyminen 1900-luvun lopulla vaikutti merkittävästi pasianssipelien suosioon. Spider pasianssi ja pari muuta pasianssia tekivät ikään kuin uuden tulemisen tietokoneiden ja Windows-käyttöjärjestelmien myötä. Tietokoneet tarjosivat mahdollisuuden pelata pelien eri versioita ja vaikeustasoja helposti ja nopeasti. Tietokoneet tarjosivat pelaajille myös uuden ja helpomman tavan pelata itseään vastaan. Tämä johti myös uusien peliversioiden syntymiseen ja olemassa olevien versioiden kehittymiseen.

Spider pasianssi on yksi monista pasianssipelin variaatioista. Se on saanut nimensä hämähäkinverkkoa muistuttavasta korttien asetelmasta pelipöydällä. Peliä pelataan kahdella 52 korttipakalla ilman jokereita. Siinä käytetään kahta 52 kortin pakkaa, joista jokerit on poistettu. Korttien järjestely ja niiden siirtäminen eri pinoihin on pelin ydin ja idea.

Miten pelata Spider pasianssia?

Spider pasianssin tavoitteena on järjestää kaikki kortit neljään loppupinoon maittain. Jokainen pino aloitetaan kuninkaasta ja jatkuu ässään asti. Kuulostaa helpolta, mutta se ei ole niin helppoa. Peli vaatii mukavasti suunnittelua ja strategista ajattelua. Pelissä voi haastaa itsensä. Haastavuutta peliin saa vaikka asettamalla aikarajan tai laskemalla siirrot (helpompaa ehkä tietokone- tai mobiilipelissä).

Tietokone-, mobiili- ja nettipeleissä pelejä voidaan pisteyttää eri tavoin. Näin pelaaja voi pelata itseään vastaan helpommin tai verrata menestystään sekä taitojaan muihin pelaajiin tuloksien kautta.

Spider pasianssi säännöt

Peli alkaa jakamalla kaksi hyvin sekoitettua korttipakkaa ilman jokereita 10 eri pinoon tai sarakkeeseen pöydälle. Perusversiossa jätetään vain päällimmäinen kortti näkyviin kussakin sarakkeessa. Joissakin variaatioissa jäljelle jäävä pakka laitetaan vara- tai nostopakaksi pöytään, josta pelaaja voi nostaa tarvittaessa apukortteja.

Pelaaja voi siirtää kortteja sarakkeesta toiseen, kunhan ne ovat samaa maata ja laskevassa numerojärjestyksessä. Eli korttien pitää olla esimerkiksi K-Q-J-10. Tyhjään sarakkeeseen pelaaja voi siirtää minkä tahansa kortin.

Kun pelaaja saa kortteja sarakkeisiin koko korttisarjan kuninkaasta ässään, pino voidaan siirtää pois pelipöydältä loppupinoon.

Pelin tavoitteena on yksinkertaisesti saada kaikki kortit järjestykseen ja poistettua pelipöydältä. Pelin edessä pelaajan on tärkeää suunnitella ja harkita jokainen siirto huolellisesti. Jokainen siirto vaikuttaa nimittäin seuraaviin siirtomahdollisuuksiin ja pelin etenemiseen.

Yatzy bonus

Spider pasianssi tarjoaa useita vaikeustasoja. Pelaamisen voi nimittäin aloittaa yhden maan pelillä, jossa kaikki kortit ovat samaa maata. Kokeneemmat pelaajat voivat haastaa itsensä kahden, kolmen tai jopa neljän maan peleillä. Mitä enemmän eri maita pelissä on, sitä haastavampi peli on.

Kuinka läpäisen Spider pasinassin?

Spider pasianssin variaatiot

Spider pasianssista on olemassa useita erilaisia variaatioita. Jotkin variaatiot sisältävät esimerkiksi enemmän kortteja tai erilaisia sääntöjä. Omiksi variaatioikseen voisi kenties katsoa jo 1-maan, 2-maan, 3-maan sekä 4-maan spider pasianssit. Jotkut pelaajat ja peliasiantuntijat laskevat nämä vaikeustasoiksi, mutta jotkut taas omiksi variaatioikseen.

Puhtaita variaatioita eli joltakin merkittävältä osalta alkuperäisestä poikkeavia spider pasiansseja ovat:

  • Spiderette, joka on yhdellä korttipakalla pelattava, yksinkertaistettu versio Spider pasianssista.
  • Will o’the Wisp on Spider pasianssin variaatiot, jossa kortteja jaetaan seitsemään kolmen kortin pinoon alussa.

Voit pelata netissä tai korttipakalla

Spider pasianssin kaikki muistavat varmastikin vähintään Windows-käyttöjärjestelmistä, joissa se on ollut yksi käyttöjärjestelmän mukana tulevista peleistä. Spider pasianssi on siitä hieno peli, että se on kiehtova ja viihdyttävä pelitavasta riippumatta. Sitä voi pelata näppärästi niin perinteisellä korttipakalla kuin netissäkin.

Nettiversioissa on etuna, että se on helppoa ja kätevää, kun kortteja ei tarvitse levitellä pitkin pöytiä. Lisäksi tietokone hoitaa korttien korttien jakamisen ja sekoittamisen. Netti- ja tietokoneversion etuna on myös, että siellä pääsee pelaamaan ja testaamaan eri variaatioita, sekä pelin vaikeutta ja haastavuutta voi muuttaa eri asetuksin.

Kenelle Spider pasianssi sopii?

Spider pasianssi sopii kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille. Se on loistava tapa rentoutua sekä haastaa itseään ja omia aivoja samalla. Peli kehittää muun muassa ongelmanratkaisukykyä, keskittymiskykyä ja loogista ajattelua.

Spider pasinassi

Yhteenveto