Maxi yatzy

Maxi
yatzy

Maxi Yatzy on yksi Yatzy-pelin versioista ja sitä pelataan lähes samoilla säännöillä kuin perinteistä Yatzya. Tämänkin pelin tuotannosta vastaa Tactic. Nimensä mukaisesti tässä pelissä noppia on maksimimäärä, eli jopa kuusi kappaletta. Mielenkiintoisen pelistä tekee myös se, että pistetaulukko eroaa hieman perinteisen Yatzyn taulukosta. Tämä noppapeli soveltuu kaikille pelaajille, ja sitä voi lähteä pelaamaan, vaikka Yatzy ei olisikaan vielä tuttu.

Maxi Yatzy erottuu perinteisestä Yatzysta siinä, että käytössä on kuusi noppaa. Kuuden nopan Yatzy tuo myös lisäyksiä pistetaulukkoon. Koska käytössä on enemmän noppia, on mahdollisia noppayhdistelmiäkin mahdollisuus heittää enemmän. Lisäksi Yatzyn heittämiseen vaaditaan tässä pelissä kuusi samaa numeroa, ja koska vaikeustaso nousee, saa Yatzysta jopa 100 pistettä.

Maxi Yatzy säännöt ovat samankaltaiset kuin perinteisen Yatzyn. Tavoitteena on heittää nopilla mahdollisimman monta pistevihossa näkyvistä yhdistelmistä. Jokainen noppayhdistelmä tuo eri määrän pisteitä ja sinun tulee saada korkeimmat pisteet pelin lopuksi. Se pelaaja, jolla on korkeimmat pisteet pelin päättyessä, voittaa pelin.

Miten peliä pelataan?

Maxi Yatzy aloitetaan sillä, että ensin valitaan pisteidenlaskija, joka kirjaa jokaisen pelaajan nimen pistetaulukkoon. Pelaajia voi osallistua peliin rajaton määrä. Jokainen pelaaja saa omalla vuorollaan kolme heittoyritystä. Jokaisella heitolla saa valita, haluaako lukita osan nopista vai heittää kaikki uudelleen. Kaikkia heittokertoja ei ole pakko käyttää, vaan pelaaja voi lopettaa vuoronsa jo ensimmäisen heiton jälkeen, jos hän on tyytyväinen heittotulokseen.

Pelin tavoitteena on saada nopilla mahdollisimman monta pistevihossa näkyvistä yhdistelmistä täytettyä, ja yhdistelmiä täytetään yksi kerrallaan. Omalla vuorolla voi siis täyttää vain yhden pisteyhdistelmän taulukosta.

Jos pelaaja ei onnistu saamaan mitään taulukkoon sopivaa pisteyhdistelmää omalla vuorollaan, tulee hänen valita, mihin ruutuun merkitään nolla pistettä. Jos taas noppayhdistelmä sopii useampaan eri kohtaan taulukossa, pelaaja päättää itse, mihin hän haluaa sen merkitä. Kun pisteet on merkitty taulukkoon, on seuraavan pelaajan vuoro. Peli päättyy, kun pistetaulukko on täytetty loppuun.

Tässä vielä yksinkertaistettuna Maxi Yatzy -pelin kulku:

  1. Valitkaa pisteidenlaskija, joka merkitsee joka kierroksella pelaajien pisteet taulukkoon.
  2. Pisteidenlaskija täyttää pelaajien nimet taulukkoon.
  3. Peli alkaa.
  4. Pelaaja, jonka nimi on pistetaulukon ensimmäisenä, aloittaa pelin ja heittää vuorollaan noppia kolme kertaa. Hän tavoittelee jotakin pistetaulukossa näkyvistä yhdistelmistä.
  5. Pelaaja päättää, mihin kohtaan pistetaulukkoa pisteet merkitään.
  6. Vuoro jatkuu seuraavalle pelaajalle.
  7. Kun pistetaulukko on täynnä, pisteet lasketaan ja peli loppuu.
Maxi yatzy

Maxi Yatzy taulukko eroaa hieman perinteisen Yatzyn taulukosta. Siinä on kuitenkin samalla tavalla yläosa ja alaosa, jotka toimivat hieman eri tavalla keskenään. Tutustutaan niihin seuraavaksi tarkemmin.

Maxi Yatzy taulukon yläosa

Maxi Yatzy taulukon alaosa

Taulukon alaosassa Maxi Yatzy -pelissä on erilaisia noppayhdistelmiä. Ne ovat seuraavat:

2 paria

kaksi paria. Pisteitä saa silmälukujen summan verran.

3 paria

Kolmiluku

kolme samaa silmälukua. Pisteet ovat silmälukujen summa.

Neliluku

neljä samaa silmälukua. Pisteet ovat silmälukujen summa.

Viisiluku

viisi samaa silmälukua. Pisteet ovat silmälukujen summa.

Iso suora

silmäluvut kakkosesta kuutoseen. Pelaaja saa 20 pistettä.

Täys’suora

Täyskäsi

pari ja kolmiluku. Pisteitä saa silmälukujen summan verran.

Superkäsi

kaksi kolmilukua. Pisteitä saa silmälukujen summan verran.

Torni

pari ja neliluku. Pisteitä saa silmälukujen summan verran.

Maxi Yatzy

kuusi samaa silmälukua. Pelaaja saa 100 pistettä.

Maxi yatzy bonus

Maxi Yatzy -pelissä on mahdollisuus saada bonuksia samoin tavoin perinteisessä Yatzyssa. Bonuksen saa, jos onnistuu saamaan taulukon yläosasta 75 pistettä tai enemmän. Tästä irtoaa pelaajalle 50 pisteen bonus.

Toinen bonus on mahdollista saada heittämällä kuusi kertaa saman silmäluvun eli Maxi Yatzyn. Tästä saa 100 pistettä. Näitä bonuksia kannattaa tavoitella, eikä niitä kannata ensimmäisenä nollata, sillä ne voivat olla avain voittoon.